Spring til indhold
Nyhed

Ruinen holder flyttedag

23-10-2017

Endelig sker det! Vi flytter den gamle ruin.

STATUS PÅ FLYTNING AF RUINEN

- Opdateret tirsdag den 31. oktober

Ruinen er flyttet den første strækning og vi gør klar til at flytte den det sidste stykke. Denne gang mod nord.
Det sker ca. kl. 13.30 i dag tirsdag den 31. oktober.

____________________________________

Ruinen er resterne af en købmandsgård, der blev bygget i Odense i 1420’erne. Den skal flyttes for at gøre plads for omdannelsen af bymidten i Odense.

Torsdag den 26. og fredag den 27. oktober vil man derfor kunne se noget så usædvanligt som en middelalderbygning med hvælvet kælder blive sat på skinner og rullet af sted til en ny placering.

Flytningen af ruinen fra oprindeligt planlagt til at finde sted onsdag den 25. oktober. Det har dog vist sig, at kørepladerne, som ruinen skal rulles på, ikke ligger stabilt. De kræver ekstra understøtning og entreprenøren har derfor udskudt flytningen til torsdag den 26. oktober.

Det er anden gang i historien, at den gamle bygning flyttes. Sidste gang var i 1971, hvor den fredede bygning stod i vejen for anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade. Nu 46 år senere er det så lukningen af vejen, og nye byggerier, der giver anledning til at flytte bygningen igen.

Det murede hus fra 1420’erne, også kendt som ”ruinen”, står lige nu midt på Fra Gade til Bys byggeplads.

Hvor ruinen indtil nu har haft en lidt forsømt placering bag Odense Rådhus, får den, når byomdannelsen er færdig, en central placering midt i byens travle gågadenetværk. Den nye bygning, som skal opføres på stedet, kommer til at skærme bygningen og danner delvist et tag over det gamle hus. Der vil stadig være offentlig adgang til ruinen.

Ruinen bliver flyttet i to omgange
Første gang bliver Torsdag den 26. oktober omkring kl. 9.00, hvor ruinen flyttes ca. 14 meter mod vest.
Næste gang bliver i løbet af fredag den 27. oktober, hvor ruinen flyttes mod nord.
Entreprenøren understreger, at tiderne er cirkatider.

Man kan se flytningen på Fra Gade til Bys udsigtsplatform ved siden af Infoboksen eller fra Vestergade igennem et gitter i byggehegnet.

Man kan også følge flytningen live her på hjemmesiden