Spring til indhold
Nyhed

Året der gik i Fra Gade til By

22-12-2014

APRIL - SEPTEMBER

Spændende fund i den arkæologiske udgravning

Engang i 1300-taller har et fynsk barn med en livlig fantasi haft det sjovt med at tegne med en pind i en tegl-sten, der ligger til tørre. Stenen er tørret færdig og er blevet bragt til byggeriet af et hus i midten af det middelalderlige Odense. Husbyggerne har fundet stenen og syntes den var sjov, så den er blevet placeret som en del af et ildsted, så tegningen kunne ses af husets beboere.

Nogenlunde sådan kan det være gået til, at en teglsten med en tegning af et fabeldyr er havnet midt i Odense. I 2014 dukker barnetegningen så op igen i den store udgravning bag rådhuset i Odense, som har stået på siden maj 2013.

Arkæologerne gjorde en række andre spændende fund i 2014. Blandt andet et bryggeri og Odenses ældste kendte torveboder.

Odense Bys Museer er i gang med at tilrettelægge en udstilling om udgravningen med mange af de spændende fund, som er gjort i løbet af de sidste to år.


JUNI

Dronningen besøger Infoboksen

Torsdag den 19. juni besøgte Dronning Margrethe Infoboksen.

Dronningen blev modtaget af projektchef Svend Heegaard og sammen med borgmester Anker Boye fik hun en præsentation af udstillingen og af projektet Fra Gade Til By.

Under besøget fik Dronningen også lejlighed til at prøve Infoboksens digitale vidensbrønd, hvor man på en stor skærm kan bladre i billeder, kort og et væld af viden om de arkæologiske udgravninger og om projektet.

Udgravningsleder og arkæolog, Jakob Tue Christensen, præsenterede Dronningen for de arkæologiske udgravninger, som er i gang i forbindelse med byomdannelsen, og arkæolog Maria Elisabeth Rasmussen viste Dronningen udgravningens hidtil mest spændende fund. Et gådefuldt saltkar af tin fra middelalderen.

Se billeder fra besøget på Infoboksens facebook side

Byggestart og folkefest

Natten til lørdag den 28. juni blev Thomas B. Thriges Gade under stor mediebevågenhed lukket for biltrafik. Det skete kl. 0.30 og umiddelbart efter startede opsætningen af scene, tribuner, højtalere, boder, pynt og blomster til den store folkefest på gaden. Der blev knoklet hele natten, så festpladsen kunne åbne kl. 10.00 med morgenbord og hyggeligt picnic-område.

Pladsen blev hurtigt fyldt op med glade borgere, og Fra Gade Til By vurderer, at flere end 10.000 mennesker har festet med på asfalten i løbet af weekenden.

Læs meget mere og se billeder fra de to festfyldte dage midt på kørebanen her


SEPTEMBER

I løbet af september blev de sidste i en række entrepriseudbud i forbindelse med anlæg af den nordlige p-kælder afgjort. Alle entrepriseudbud til en samlet værdi af ca. 132 mio. kr. blev vundet af fynske firmaer

 

Vinderne er:

Maler- Entreprise: Per Jacobsen Aps, Odense

Element-entreprise: Hansson & Knudsen A/S, Odense

Jordentreprise: TC Anlæg
VVS- Entreprise: GK Danmark A/S
Råhusentreprise: Hansson & Knudsen A/S
El-entreprise: El-team Fyn A/S
Sprinkler- entreprise: Nordisk Klima A/S.


DECEMBER

Vilhelm Werners Plads i nye klæder

Pladsen bag Odense Rådhus gennemgår i disse år en række forvandlinger.

 

I 2013 måtte grusplads, bænke og legeplads vige for den største arkæologiske udgravning i en middelalderlig bykerne nogensinde i Danmark.

Da udgravningen sluttede i oktober i år, gik Fra Gade til By i gang med at ny-etablere pladsen i helt nye klæder. Målet var at skabe en plads, som kan rumme mange forskellige aktiviteter og som kan være med til at binde Vestergade og Overgade mere sammen.


Grønt hus på pladsen
Som en del af de første midlertidige aktiviteter på den nye plads, har Odense Fødevarefællesskab fået et tilskud fra puljen for midlertidige aktiviteter til at opføre et grønt og bæredygtigt hus på pladsen.

Læs mere om pladsen her

Nyt vartegn for Odense

TOGT Ejendomsudvikling underskrev den 17. december købsaftale på de to nordligste byggefelter i projektet.

Med sine 17 etager og sin placering ud mod krydset Thomas B. Thriges Gade, Hans Mules Gade og Østre Stationsvej, bliver bygningen en monumental portal til den nye bydel.

”Det vil blive et helt nyt vartegn for Odense og et symbol på den enorme forandring, som vores by gennemgår i disse år”, siger Odenses borgmester Anker Boye.

Læs mere og se billeder af det nye byggeri her