Spring til indhold
Nyhed

Torveboder fundet bag Odense Rådhus

02-07-2014

Arkæologer fra Odense Bys Museer har fundet de meget velbevarede rester af bøgegulve og skillevægge fra to torveboder i den store udgravning bag Odense Rådhus.

orveboderne er fra 1300-tallet. De har været overdækkede og med stor sandsynlighed været to i en lang række af torveboder, som faldbød fisk og andre madvarer til Odense-borgerne i middelalderens Overgade i Odense.

 

”Ja, man kan jo kalde det en form for middelalderligt supermarked. På torvepladsen kunne man få mange forskellige madvarer på det samme sted”, siger middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen og fortsætter:

 

”Denne torveplads er ældre end den plads, som stadig i dag hedder Fisketorvet og som ligger nærmest ved siden af. Da Fisketorvet blev anlagt, blev det torv vi lige har fundet, bebygget med de huse, som vi har gravet frem i løbet af det sidste år. Den ruin, som stadig er synlig på pladsen, er altså blevet bygget ovenpå det gamle torv”

 

Fundet af torveboderne giver et spændende indblik i, hvordan Odense så ud i 1300-tallet. Arkæologerne har nemlig også fundet ud af, at Overgade i 1300-tallet var en meget bred vej, hvor torveboderne stod i midter-rabatten. Den gamle vejbelægning af kampesten er også bevaret flere steder.

 

”Lidt pudsigt, har vi også fundet et helt skelet af en torsk lige i nærheden. Torskeskelettet er også fra før ruinen og de andre bygninger på pladsen blev bygget og kan derfor godt være samtidig med torveboderne.” slutter Maria Elisabeth Lauridsen.

 

Åbent i arkæologens værksted

Se, hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet? Tirsdag 12.00 - 15.00 og torsdag 12.00 - 15.00

 

Rundvisninger

Kom med på en rundvisning, hvor arkæologer fortæller om de spændende udgravninger og om livet i byen i middelalderen. Tirsdag kl. 14.00 og torsdag kl. 14.00

Fra Gade til By
  • Vestergade 2
  • 5000 Odense C
  • Mail: fragadetilby@odense.dk