Spring til indhold
Nyhed

700 år gammel barnetegning fundet

03-09-2014

Sjovt fund i den arkæologiske udgravning

Engang i 1300-taller har et fynsk barn med en livlig fantasi haft det sjovt med at tegne med en pind i en tegl-sten, der ligger til tørre. Stenen er tørret færdig og er blevet bragt til byggeriet af et hus i midten af det middelalderlige Odense. Husbyggerne har fundet stenen og syntes den var sjov, så den er blevet placeret som en del af et ildsted, så tegningen kunne ses af husets beboere.

Over 700 år senere er området blevet til en fire-sporet vej og nu skal stedet igen bebygges med boliger, grønne byrum og underjordisk p-anlæg. Det sker som en del af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By, der frem mod 2020 forvandler vejen til en ny bydel.

Som forberedelse til projektet, går arkæologer fra Odense Bys Museer i gang med at lede efter den gamle middelalderby og her dukker barnetegningen så op igen.

Nogenlunde sådan er forhistorien til fundet af en usædvanlig teglsten i den store udgravning bag rådhuset i Odense, som har stået på siden maj 2013.

 

Påfugl eller fabeldyr?

De fleste forældre kan nikke genkendende til situationen, hvor ens barn stolt viser en tegning frem, som man ikke helt kan se, hvad forestiller. Dette klassiske forældre-problem, viser sig nu at være tidløst, for arkæologerne kan faktisk ikke helt se, hvad det er, barnet har villet tegne. Måske en påfugl, måske et fabeldyr?

Middelalderarkæolog ved Odense Bys Museer, Kirstine Haase, er langt fra sikker i sin sag:

”Barnet har højst sandsynligt tegnet noget det har set, måske på et kalkmaleri i kirken eller et smykke. Fordi et hjørne af stenen er knækket af, er det faktisk svært at sige, hvad der er hoved og hvad der er hale på tegningen, men vi arbejder på at finde ud af det.”

Det sker blandt andet ved at kigge på, hvilke dyr, der kan have været i området på den tid, da tegningen er blevet lavet.

Det var Kirstine Haase selv, der fandt stenen og hun er meget glad for sit fund og det skyldes ikke bare, at det er sjældent:

”Vi kender til lignende tilfælde fra andre steder i landet, hvor nogen i middelalderen har ridset i tegl-sten for sjov. Det er dog absolut ikke noget man finder hver dag.

Men det jeg synes er allermest spændende ved netop dette fund er, at i tegningen her kommer noget af personligheden af det barn til syne, som for 700 år siden har siddet og ridset i stenen med en pind. Og det, at man så har valgt at placere stenen i det nybyggede hus, så man hver dag kunne se på tegningen, er jo et udtryk for humor, som man som nutidsmenneske sagtens kan sætte sig ind i.

Vi kommer helt tæt på middelaldermennesket her og så bliver afstanden mellem fortiden og nutiden pludselig meget lille."

 

Stenen udstilles i Infoboksen

Stenen skal nu undersøges nærmere, men på et senere tidspunkt vil den blive udstillet i Fra Gade til By-projektes røde udstillingsboks på Fisketorvet ved siden af udgravningen.

I boksen kan man få mere at vide om byggeprojektet og om de arkæologiske udgravninger. Man kan blandt andet gå på opdagelse i en elektronisk vidensbrønd  og se film om både projektet og udgravningerne.

Fra Gade til By
  • Vestergade 2
  • 5000 Odense C
  • Mail: fragadetilby@odense.dk