Spring til indhold
Nyhed

Tin-skrin med mystiske inskriptioner fundet

11-12-2013

Det er det mest spændende fund til dato. Så meget er arkæologer og middelaldereksperter enige om. De mystiske inskriptioner i skrinet er dog svære at afkode, så hvad det præcist er, der er fundet, og hvordan det skal tolkes, er ikke helt så nemt at slå fast.

Alligevel har middelalderarkæolog Maria Elisabeth Lauridsen svært ved at få armene ned:

”Det er uden tvivl vores bedste fund overhovedet. Der er så mange oplysninger gemt i det her skrin, og vi er slet ikke færdige med at undersøge det endnu.”

Skrinet er fra 1200-tallet og har kunstfærdige udsmykninger og inskriptioner. Det fine håndværk imponerer, men på et tidspunkt har nogen ridset en række tegn ind i skrinets overflade, som ved første øjekast ser meget mystiske ud.

De indridsede tegn, tolker arkæologerne til at være såkaldte bomærker, eller signaturer, som i middelalderen repræsenterede en lokal håndværksmester eller borger.

I bunden af skrinet er et billede af Adam og Eva ved kundskabens træ og på undersiden er et billede af Kristus.

Langs kanten løber et bånd med latinske bogstaver, og det er især denne inskription, der volder museumsfolkene hovedbrud. Eksperter fra både Odense Bys Museer, Syddansk Universitet og Københavns Universitet har allerede forsøgt at tyde inskriptionerne, men forgæves.

Ifølge arkæologerne tyder de indridsede bomærker på, at skrinet kan have tilhørt et håndværker laug, i middelalderen kendt som et gilde. Måske har skrinet stået på et alter betalt af gildet i den nærmeste kirke.

Skrinet og dets mange ubesvarede spørgsmål vil give Maria Elisabeth Lauridsen og hendes kolleger nok at se til i den kommende tid:

”Det bedste ville være, hvis vi kan finde ud af, hvem der har ejet eller brugt skrinet. Hvis vi kan knytte det til et bestemt håndværkerlaug, måske endda et bestemt skomager- eller smedeværksted. Vi kommer under alle omstændigheder til at bruge enormt lang tid på, at trække alle de oplysninger vi kan ud fra det her ene fund. Jeg tror, at når vi engang er nået til bunds i oplysningerne, hvis det da overhovedet kan lade sig gøre, så kan det her skrin bære en hel udstilling i sig selv.”

Kom og se det mystiske tin-skrin

Skrinet er så sjældent, at det ikke er sikkert nok at udstille det sammen med de øvrige fund fra udgravningen i projektets røde Infoboks på Fisketorvet, men på lørdag den 14. december kan man, som noget helt særligt, få det at se.

Fra kl. 10.00 til 14.00 står arkæologer fra Odense Bys Museer klar til at fortælle om skrinet og vise det frem. De medbringer også en transkription af den mystiske tekst på skrinet, så man selv kan prøve at tyde den.

Arkæologens værksted holder også åbent. Værkstedet ligger lige overfor Infoboksen, og her kan du høre om den store udgravning og om konservatorens arbejde med at rense og undersøge de fund, som arkæologerne finder.

Fakta om skrinet
Skrinet har to øskner, som viser at den har haft et låg.

Skrinet er sekskantet og vejer 189 gr. Det har tre ben, hvoraf de to er sammenkrøllede.

Transskription af randindskriften:

1 +DEIUSOI

2 ERTTOCTB

3 CROITCIVCE

4 CESQETA

5 BVCAMCN

6 OBVAECA

Fra Gade til By
  • Vestergade 2
  • 5000 Odense C
  • Mail: fragadetilby@odense.dk