Spring til indhold
Nyhed

Markering af start på arkæologiske udgravninger

06-05-2013

Onsdag den 8. maj starter omfattende arkæologiske undersøgelser på I. Vilhelm Werners Plads.

Arkæologer fra Odense Bys Museer har set frem til denne dag med længsel. Efter flere års forberedelser sætter Partnerskabet bag omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade nu omfattende arkæologiske udgravninger i gang i centrum af Odense. Over de næste par år bliver Odenses fortid dermed ført ind i fremtiden som en del af visionen om den nye bymidte.

Der er endnu et stykke tid til at selve anlægsarbejdet går i gang og dermed virkeliggør visionen om at omdanne Thomas B. Thriges Gade til en helt ny bydel i Odense. Det er dog ikke for tidligt at begynde de arkæologiske udgravninger på stedet, for den slags omhyggeligt gravearbejde tager sin tid.

Foran sig har det 10 mand store team af arkæologer to og et halvt års arbejde med at undersøge og dokumentere kulturlagene i det i alt 10.300 m2 store udgravningsområde.

Vi starter på I. Vilhelm Werners Plads

I første omgang er det dog I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus, som skal graves minutiøst igennem med graveskeer og koste. Det er her på gruspladsen, at arkæologerne venter at gøre de mest interessante fund. Håbet er at finde hele husrækker med baggårde og sidebygninger fra middelalderen.

”Det er Knud den Helliges Odense vi kommer til at finde mest fra”, fortæller udgravningsleder Mads Thagård Runge fra Odense Bys Museer. ”Hvis vi er heldige, finder vi også tidligere bebyggelser og hvis vi er meget heldige, finder vi spor af det tidligste Odense og vil måske på den baggrund endelig kunne fastslå, hvornår og hvordan Odense opstod som by”.

En drøm for mange er, at arkæologerne finder Knud den Helliges forsvundne Kongsgård, som man ved lå i området. ”Men det er vi nu ikke så optimistiske omkring. Man skal dog aldrig sige aldrig. Vi er før blevet positivt overraskede og det er jo blandt andet derfor, at arkæologi er så spændende en beskæftigelse”, slutter Mads Thagård Runge.

Borgmesteren glæder sig

Også Odenses borgmester glæder sig over, at omdannelsesprojektet giver mulighed for at lære mere om byens historie:

”Det bliver spændende at se, hvordan Odense igennem århundreder har forandret sig efter tidernes skiften. Især nu, hvor vi selv står overfor historiske forandringer i vores by. Det er forandringer, som vil forberede os på fremtiden og starte et helt nyt kapitel for Odense. Nu kan vi så samtidig føje kapitler til byens spændende forhistorie. Det arbejde glæder jeg mig meget til at følge”.

Markering den 8. maj

Starten af udgravningerne markeres den 8. maj med taler af Borgmester Anker Boye, adm. direktør i Realdania, Flemming Borreskov og Rådmand for By- og Kultur Steen Møller. Samme dag indvies en særlig udstilling om arkæologi i projektets røde Infoboks på Fisketorvet lige overfor I. Vilhelm Werners Plads.
Fra Gade til By
  • Vestergade 2
  • 5000 Odense C
  • Mail: fragadetilby@odense.dk