Spring til indhold
Nyhed

900 år gammel hunde høm høm udstilles

24-06-2013

En flere hundrede år gammel hunde høm høm er dukket op af jorden i de arkæologiske udgravninger. Den er særdeles vel bevaret og nu bliver den udstillet i Infoboksen.
.

Området omkring rådhuset har været centrum i Odense i mere end 1000 år og det bærer udgravningen tydeligt præg af. Spændende fund helt tilbage fra 1000 tallet vælter op af jorden og er ved at blive undersøgt af Odense Bys Museer.

Maria Elisabeth Lauridsen er arkæolog med speciale i middelalderen. Hun har sin daglige gang i de arkæologiske udgravninger og hun er begejstret for denne mulighed for at vise en anden side af middelalderen frem, end man ellers ser:

”Normalt er det jo menneskers redskaber, husgeråd og tøj, vi viser frem, men hunde ekskrementer og alle mulige andre former for lugtende efterladenskaber var bestemt en væsentlig del af det middelalderlige bybillede. Folk smed bare skraldet ud af vinduerne og dyrene gik rundt i gaderne og forrettede deres nødtørft hvor som helst. Især om sommeren har det lugtet helt forfærdeligt i byerne i middelalderen.”

Lugter en hunde høm høm stadig efter 900 år?
”Ja det gør den”, smiler Maria Elisabeth Lauridsen. ”Bevaringsforholdende i jorden har været super gode og det er bl.a. også derfor, at vi får så mange fine fund mellem hænderne hver dag i udgravningen.”

Hunde høm hømmen er dog lidt ud over det sædvanlige: ”Udover at være et sjældent fund, er den meget spændende for arkæologer, fordi afføring kan være en interessant kilde til fortiden. Med naturvidenskabelige undersøgelser kan man f.eks. opnå viden om dyreholdet i byen og hvad dyrene spiste eller blev fodret med.”

Hunde høm hømmen bliver fra mandag den 24. juni udstillet i den røde Infoboks på Fisketorvet i Odense. Her kan man se flere arkæologiske genstande fundet i området og dykke ned i et væld af viden om områdets historie og de arkæologiske udgravninger i udstillingens digitale vidensbrønd.

Se Infoboksens åbningstider
Kom med på rundvisning i de arkæologiske udgravninger og besøg arkæologens arbejdende værksted

Fra Gade til By
  • Vestergade 2
  • 5000 Odense C
  • Mail: fragadetilby@odense.dk